DNES DOPRAVA ZDARMA

Pigmentové skvrny trápí i mladou pokožku. Víš, jaké faktory je způsobují?

vznik_pigmentovych_skvrn-foto_02

Množí se případy, kdy se pigmentové skvrny začínají objevovat i u mladých lidí dokonce už před třicítkou. Není divu, oslabená ozónová vrstva propouští více škodlivého slunečního záření. K hyperpigmentaci ale může vést i celá řada dalších vlivů. Když budeš vědět, jaké faktory za vznikem pigmentových skvrn stojí, budeš jim moci lépe čelit a nevzhledným hnědým flekům na kůži se snáz vyhneš.

 

 

Melanin: tenká hranice mezi snědou pokožkou a pigmentovými skvrnami

Možná už jsi slyšela, že opálení je důsledek vyšší produkce kožního barviva melaninu. Ten nám dodává sexy snědou barvu. Jenže jeho funkce není estetická. Melanin se ve zvýšené míře produkuje, když je naše kůže vystavená agresivním vlivům, nejčastěji právě sluníčku. Tělo si tak snaží proti agresi vytvořit ochranný štít. A stejně tak je melanin zodpovědný za vznik pigmentových skvrn. Jedná se doslova o hromadění kožního barviva v kůži. Melanin vzniká v kožních buňkách zvaných melanocyty, jejichž funkci dokáže ovlivnit řada faktorů.

 

Co pigmentové skvrny způsobuje

Příčiny vzniku hyperpigmetace rozhodně není málo:

    • Sluneční záření - vznik vyšší pigmentace má na svědomí především UVA záření, které vede k rychlejšímu poškození pokožky a jejímu fotostárnutí. Proniká hluboko do kůže a jediný způsob, jak mu čelit, jsou kvalitní opalovací přípravky.
    • Dědičnost - tento faktor můžeš ovlivnit vhodnou prevencí.
    • Kožní obtíže jako ekzémy, alergické reakce, lupénka, ale také odřeniny, jizvy a rány - pokaždé, když je kůže poškozená, reaguje na sluneční záření mnohem citlivěji.
    • Reakce na léky - například i běžné léky na bolest nebo antibiotika mohou způsobit, že tvá kůže bude fotosenzitivní mnohem víc než normálně.
    • Hormonální změny a těhotenství - některé ženské hormony zapříčiňují vyšší činnost melanocytů, a tedy i riziko vzniku hyperpigmentace.
    • Antikoncepce - protože obsahuje ženské pohlavní hormony, může ovlivnit činnost buněk produkující kožní barvivo.
    • Faktory urychlující stárnutí pokožky - s věkem se bohužel šance na výskyt pigmentových skvrn zvyšuje, o to více, pokud kouříš, žiješ ve znečištěném prostředí, trápí tě nedostatek spánku i odpočinku a den co den tě provází stres. To všechno způsobuje vyšší hladinu oxidačního stresu ve tvém těle, kvůli němuž je pokožka slabší a může reagovat vyšší produkcí melaninu.
    • Obsah retinoidů a kyselin v kosmetice - kyseliny, retinol i další deriváty vitamínu A mohou pokožku dráždit a činit pleť citlivější vůči slunečnímu záření. Rozmysli si, zda je přes léto nevysadit. Pokud bys je chtěla používat dál, vždy přidávej na den opalovací krém nejlépe s velmi vysokou ochranou SPF 50. A hlavně pleť nezapomínej hydratovat, s čímž ti pomůže třeba Astrali Comfort Cream.

Jak si nastavit rutinu v péči o pokožku i pleť, aby sis s pigmentovými skvrnami nemusela dělat starosti, najdeš v článku Vsaď na prevenci pigmentových skvrn už teď.. Takže stay tuned!



Tvůj tým FlowBEAUTY - Astrali

vznik_pigmentovych_skvrn-foto_01