DNES DOPRAVA ZDARMA

Modré světlo

Opravdu způsobuje modré světlo stárnutí pokožky?

modre_svetlo-foto_02

Svůj čas si organizuješ podle vlastních pravidel a neváháš k tomu využít technologie. Smartphone je tvůj každodenní parťák, s jehož pomocí objevuješ, inspiruješ a jsi v kontaktu s celým světem, přáteli i rodinou. Nenech z něj ale udělat pána svého času. Displeje totiž vyzařují modré světlo, které je jednou z příčin fotostárnutí. Zjisti, jak mu čelit.

 

 

Zdroje modrého světla

Nejen displej tvého mobilního telefonu je zdrojem modrého světla. Působí na tebe taky pokaždé, když sleduješ Netflix nebo Disney+ na televizi, tabletu, notebooku nebo monitoru svého stolního počítače. Částice modrého světla vyzařují i obyčejné LED žárovky. Ale nepanikař. Všechno to je o tom najít rovnováhu, abys byla spokojená ty i tvá pokožka.

 

Kolik hodin denně s modrým světlem trávit

modre_svetlo-foto_04

To je velmi složité říct, ale můžeš vyzkoušet tohle. Podívej se na nebe. Jak putuje sluníčko od východu na západ, mění se poměr složek světla, které vnímáš. Takovou linku kopíruje tvůj cirkadiánní rytmus v průběhu dne. Ráno a dopoledne modré světlo pomáhá tvému mozku s produktivitou. S přicházejícím odpolednem pak pomalu vlivy modrého světla, pokud to jen trošku jde, utlumuj. A večer, jakmile se na obloze rozhostí sametová tma, dej zdrojům modrého světla dobrou noc.

 

 

Proč modré světlo kazí regeneraci

Ovlivňuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu. Jeho produkce je v těle řízená úrovní a druhem vlnové délky světla, které dopadá na tvou oční sítnici. Když na sítnici dopadá modré světlo, tvůj mozek si jednoduše myslí, že den zdaleka nekončí a tvorba melatoninu se utlumuje. Tělo tak nedostává signál, že je čas jít spát a nastartovat regeneraci, abys byla ty i tvá pleť ráno zase svěží a královsky odpočatá. Místo toho jsi neklidná a spánek je nekvalitní.

 

Modré vs. červené světlo

S přicházející tmou více využívej světlo s převahou červené složky. Mozek zaznamená, že je čas se zklidnit, nastartuje tvorbu melatoninu a bude celý natěšený na regeneraci. Ta se pak zesílí během spánku v tmavém prostředí. A kde červené světlo hledat? Mrkni na oblohu, když sluníčko zapadá. To je přesně ono. Nebo si zapal svíčku, poseď u táboráku, obdivuj červánky. Nebo zkus brýle, které nechávají do tvého oka vstoupit viditelnou červenou složku světla a filtrují tu modrou.

 

Jak modré světlo působí na pleť

I tvá pleť na modré světlo reaguje. Jednoduše zapříčiňuje vyšší hladiny oxidačního stresu podobně jako UVA a UVB záření. Když je modrého světla příliš, je jen malá šance, že by si pokožka odpočinula a eliminovala volné radikály, které kožním buňkám zrovna neprospívají.

 

Pokožku před modrým světlem můžeš ochránit

modre_svetlo-foto_03

Pokožku se vyplatí hýčkat antioxidanty. Najdeš je ve stravě i kvalitní kosmetické péči. Nejvíc se jich vyskytuje v ovoci, zelenině, bylinkách a taky semenech. O stravě jsme se pro tebe rozepsali v článku: Antioxidanty jsou důležité pro tvou pleť, bojují i proti modrému světlu. Teď se ale zaměříme na kosmetiku, protože tvoje pleť chce nakrmit i zvenčí. Proto zvol kosmetické produkty s bohatou dávkou látek, které tlumí produkci volných radikálů a chrání buňky před degenerací vlivem oxidačního stresu. Za nás je jasnou volbou Astrali Day Cream, který byl pro ochranu před působením modrého světla na pleť navržen a sedí prakticky každému typu pleti. Můžeš ho dokonce kombinovat s dalšími krémy Astrali podle potřeb své pokožky:

 

 

Tvůj tým FlowBEAUTY - Astrali

modre_svetlo-foto_05